Uusi Symfony-mykiö sopii sekä rattiin että ruoriin

Teksti: ReFocus | Luokka: Moniteho

Silmä on kuin kamera, jossa on kaksi objektiivia. Edempänä on liikkumaton sarveiskalvo ja syvemmällä sijaitsee mykiö, joka tarkentaa kuvan verkkokalvolle. Sarveiskalvon laserleikkauksia tehdään lähinnä nuorille ja niistä on kerrottu paljon mediassa. Voimme kuitenkin auttaa myös yli 50-vuotiaita pääsemään eroon silmälaseista.

Monet ovat kuulleet myös kaihileikkauksista, joita tehdään Virossa vuosittain noin viisitoista tuhatta. Silmälaseista vapauttava leikkaus, jossa silmän oma mykiö korvataan keinotekoisella, on kuitenkin monille uusi asia. Kaihileikkauksessa silmäkirurgi poistaa samentuneen mykiön ja asentaa silmään taipuisasta muovista valmistetun tekomykiön. Tekomykiön historia on todellisuudessa jo yli puolen vuosisadan mittainen: ensimmäinen tekomykiö asennettiin jo vuonna 1949 suoritetussa kaihileikkauksessa. Alun perin tavoitteena oli ainoastaan korvata samentunut mykiö kirkkaalla, mutta tekomykiöiden valmistuksen ja oikean optisen vahvuuden määrittämiseen käytettävien tekniikoiden kehittyessä alettiin korjata myös taittovirheitä eli valmistaa monitehomykiöitä niille, jotka haluavat päästä eroon silmälaseista. Normaalissa kaihileikkauksessa silmään asennetaan yksitehoinen tekomykiö, jolla näkee hyvin vain tietylle etäisyydelle. Sen sijaan monitehoisella mykiöllä voidaan korjata useimmat taittovirheet ja nähdä tarkasti sekä kauas että lähelle.

Siitä huolimatta monitehoisten mykiöiden käytön osuus on tähän asti ollut suhteellisen pieni. Virossa yhtenä syynä on varmasti ollut niin kutsuttujen premium-tekomykiöiden hinta, mutta kuitenkin myös Yhdysvalloissa monitehomykiöitä on tähän asti ollut vain 7 % kaikista käytetyistä tekomykiöistä. Monitehomykiöiden vähäisen suosion yksi syy oli valonsäteiden eri polttopisteisiin taittumisesta johtuva kontrastiherkkyyden heikentyminen, joka ilmeni näöntarkkuuden vähenemisenä huonoissa valo-oloissa, kuten sumuisella säällä tai iltahämärässä.

Viime kesänä markkinoille tullut AMO:n valmistama Symfony-mykiö voi kuitenkin mullistaa tekomykiöiden käytön, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että tällä mykiöllä saavutetaan yhtä hyvä kontrastiherkkyys kuin yksitehoisella mykiöllä. Symfony on syväterävä linssi, joka hyödyntää diffraktiivista optiikkaa, kuten nykyajan teleobjektiivit. Se tarkoittaa, että eri etäisyyksille näkemisen mahdollistamiseksi valoenergiaa ei jaeta eri polttopisteiden kesken vaan polttopiste niin sanotusti venytetään pitkäksi.

Ihanteellinen näkö kaikille etäisyyksille olisi mahdollista, jos Symfonyn pitkäksi venytetty polttopiste ulottuisi 3 dioptriaan. Valitettavasti nykyteknologian mahdollistama raja on noin 2 dioptriaa, joka antaa kaukonäön lisäksi erinomaisen keskinäön ja mahdollistaa sanomalehden lukemisen mutta ei enää erittäin pienen tekstin lukemista. Jotta potilas näkisi erittäin hyvin lähelle ilman lukulaseja, toiseen silmään asennetaan hyvän keski- ja lähinäön mahdollistava tekomykiö.

ReFocus-silmäkeskus on asentanut uusia Symfony-linssejä jo yli sadalle potilaalle. Kokemuksemme ovat lupaavia, ja siksi voimme suositella Symfony-linssejä sellaisille potilaille, jotka haluavat päästä silmälaseista eroon mutta ajavat usein autoa pimeässä tai harrastavat veneilyä. Sen sijaan tarkkuutta vaativista käsitöistä pitäville kolmitehoiset linssit, kuten Zeissin AT LISA, ovat kokemuksemme mukaan edelleen paras vaihtoehto.

Menu