Nuoret äidit ja silmäleikkaus

Teksti: ReFocus | Luokka: Smile

Kun synnytyksen jälkeiset ensimmäiset väsyttävät ja puuhakkaat kuukaudet ovat ohi, tuoreet äidit alkavat ajatella enemmän itseään. Usein he harkitsevat juuri silloin laserleikkausta, koska toimenpiteen jälkeiseen silmien paranemiseen tuntuu kerrankin olevan riittävästi aikaa. Laserleikkausta ei kuitenkaan suositella raskaana olevalle, ja myöskään tuoreen äidin ei tulisi kiirehtiä leikkaukseen.

Sekä raskaus että imetys aiheuttavat hormonitasojen horjuntaa, joka muuttaa kudosten vesipitoisuutta. Siitä syystä voi esiintyä näöntarkkuuden ja silmän muodon vaihteluja. Useimmiten raskauden aikana tapahtuu (yleensä tilapäistä) miinuksen tai sylinterin, harvemmin myös plussan suurenemista. Uskotaan myös, että kun lantion kudokset pehmenevät ja venyvät helpottamaan synnytystä, sama voi tapahtua hormonien vaikutuksesta silmillekin. Sarveiskalvon ollessa pehmeä alikorjauksen mahdollisuus suurenee, ja vakavimpana komplikaationa voi olla sarveiskalvon pullistuminen eli ektasia.

Lisäksi kyseisessä elämänvaiheessa silmä on normaalia kuivempi, mikä voi vaikuttaa paranemiseen. On melko yleistä, että monet eivät siedä raskauden aikana piilolinssejä. Täydellistä yhteisymmärrystä siitä, kuinka pitkään silmäleikkausta tulisi lykätä, ei ole, mutta valtaosa naistentauti- ja silmälääkäreistä on sitä mieltä, että laserleikkausta ei kannata teettää aiemmin kuin kolmen kuukauden kuluttua imetyksen lopettamisesta. Naisilla, joille on tehty laserleikkaus myöhemmin kuin kolmen kuukauden kuluttua imetyksen lopettamisesta, on todettu näön muutoksia vain erittäin harvoin.

Ongelmana on myös, että laserleikkauksen yhteydessä annetaan joskus mietoja rauhoituslääkkeitä ja tiputetaan silmään antibiootteja ja hormonitippoja, jotka voivat tunkeutua limakalvon kautta verenkiertoon ja vaikuttaa sikiön kehitykseen. Siinä mielessä on ehdottomasti varmempaa suosia vähemmän tulehdusta aiheuttavia toimenpiteitä, kuten SMILE ja femtoLASIK, joissa hormonitippoja käytetään viikon ajan, toisin kuin niin kutsutuissa pintatoimenpiteissä (Epi-K, kosketusvapaa), joissa tippoja käytetään kuukauden ajan tai kauemmin. Myös lasersäteilyn vaikutus sikiöön on kyseenalaista. Se on tosin erittäin lyhytaikainen, mutta silti se tulisi ottaa huomioon. Vaikka edellä mainittujen riskien vaikutusta ei tiedetä, valinnaisten (ei-välttämättömien) kirurgisten toimenpiteiden tapauksessa mikään riski ei ole riittävän perusteltu.

Jotkin asiat tapahtuvat myös suunnittelematta tai silloin, kun niitä odottaa vähiten. Yleensä ollaan sitä mieltä, että raskautta kannattaa ehkäistä kolmen kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Ei kuitenkaan ole järkevää harkita raskauden keskeyttämistä, jos silmäleikkauksen ja raskauden väliin jää vähemmän aikaa. Silmien laserleikkauksen teettänyt voi myös synnyttää täysin normaalilla tavalla.

Menu