Vähemmän on enemmän

Teksti: ReFocus | Luokka: Lasik

Monet eivät uskalla hakeutua leikkaukseen, jossa silmälaseista pääsee eroon, koska he pelkäävät mahdollista silmien kuivuutta. Kosteuttavien silmätippojen tarve laserleikkauksen jälkeen johtuu silmän pinnan herkkyyden vähenemisestä. Tuntohermojen kuidut sijaitsevat suurelta osin sarveiskalvon ulommissa kerroksissa. Sekä LASIK-leikkaus että viilto- ja kosketusvapaa laserleikkaus katkaisevat nämä pintakerroksessa sijaitsevat hermokuidut, minkä vuoksi silmän pinnan herkkyys vähenee. Vaikka noin 90 prosenttia herkkyydestä palautuukin useimmilla potilailla vuoden kuluessa, kuivuutta lievittävien silmätippojen silmään laittaminen on hankalaa ja riittämätön kyynelkerros vaikuttaa näön laatuun. Sen lisäksi riittämätön kyynelmäärä voi aiheuttaa epiteelikudoksen paksuuntumista, mikä puolestaan tuo takaisin pienet miinukset.

Uudessa, kolmannen sukupolven laserleikkauksessa (SMILE – small incision lenticule extraction) kudosta poistetaan sarveiskalvon sisemmistä kerroksista, mikä vahingoittaa kolmanneksen verran vähemmän hermokuituja. Tutkimuksissa on todettu, että silmän pinta on SMILE-toimenpidettä seuraavana päivänä yhtä herkkä kuin neljän kuukauden kuluttua LASIK-leikkauksesta.

Virossa uuden sukupolven laserleikkauksia suorittaa vain ReFocus-silmäkeskus. SMILE-menetelmällä voi päästä eroon jopa −10 dioptrian likitaittoisuudesta. Lue SMILE-menetelmän muista eduista Zeissin kotisivulta.

Menu